Ana içeriğe atla

Mimar Vedat Dalokoy


Vedat Ali Dalokay (1927 - 1991)




Vedat Dalokay 1927-91 yılları arasında yaşamış olan başarılı mimarlarımızdandır. Aynı zamanda kendisi Ankara Belediye Başkanı olarak da görev yapmıştır.
Sayın Dalokay, İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesinden 1949 yılında mezun olmuştur. Bundan sonra Lisansüstü eğitimini Paris’te tamamlamıştır. Aradaki dönemde PTT ve Bayındırlık Bakanlığı gibi mecralarda mimarlık yapmıştır. Oldukça başarılı bir iş hayatı olan Vedat Dalokay, Mimarlar Odası genel sekreterliği görevinde de bulunmuştur.
Başarılı bir mimarlık hayatı olan Dalokay, yer aldığı tüm projeler ve aldığı ödüller ile bu başarısını tescillemiştir. Türkiye, Pakistan, Suudi Arabistan gibi ülkelerde proje yarışmalarında yer alarak birincilik kazanmış ve ödüllerinin sayısını sürekli olarak arttırmıştır. Ayrıca Ankara’da bulunan Kuğulu Parkı da yeniden düzenlemiştir.
Eskişehir Orduevi, Alanya Belediye binası gibi yapılar da onun eseridir. Vedat Dalokay tüm bu başarılı projeleri ile ülkedeki pek çok park, cadde, çarşı vs.ye adını vermiştir. Bu başarılarının yanı sıra kendisi edebiyatla da ilgilenmiş ve Kolo adlı çocuk kitabı ile bu alanda da Türk Dil Kurumu ödül ünü kazanmıştır[1].
Kocatepe  Anıtın projesi için 1957'de açılan yarışmaya katılan 41 projeden Vedat Dalokay'ın çağdaş çizgiler taşıyan çalışması birinci seçildi. Ancak daha sonra bu projenin çeşitli eleştirilere uğraması yüzünden yaptığı projenin gerçekleştirilmesi ise mümkün olmadı; yapı değiştirilerek Osmanlı camisi özelliklerini taşıyan bugünkü camii inşa edildi.



1966 yılında Pakistan'ı ziyaret eden Suudi Kralı Faisal tarafından Pakistan halkına bir armağan olarak yaptırılan ve  İslamabad kentinde konumlanan Kral Faisal Cami ve Külliyesi, 17 ülkeden gelen 43 proje arasından birinci olarak seçilen Vedat Dalokay'ın proje çalışmaları, 1973 yılında tamamlandı. Çeşitli politik sorunlar ve siyasal değişimler yüzünden 1978 yılına sarkan uygulama tarihiyle birlikte 1988 yılında tamamlanan yapı, 200 dönümlük bir park içine inşa edildi.


Kocatepe nin mimarı Hüsrev Tayla -Şakirin cami







[1] http://www.mimardernegi.com/vedat-dalokay/
















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tarihi Çevrede Çağdaş Tasarımda Biçim ve İçerik çelişkisi...

Tarihi Dokuda Çağdaş Tasarım Biçim ve İçerik çelişkisi Ayşe DEMİR ÜNLÜ Kadir Has Üniversitesi -Mimarlık Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek lisans-Tarihi Çevrede Tasarım- (Prof. Dr. Murat Çetin) İstanbul, ayseunlu@besiktas.bel.tr Zaha Hadid -Ortadoğu Merkezi                                                       Şekil 2 Ecole de Journalisme d’eichstaett Foyer et auditoire 1985-87 ÖZET Her şey de olduğu gibi değişim ve dönüşüm Tarihi dokuyu da kaçınılmaz etkilemektedir. Bu gerçekten, tarihi dokuda yeni biçim ve içerik çelişkisine en uygun çözümler için, adım adım, Ø     Kent Kavramı; Tarihi Çevre, kent ve bölge Kavramı; Tarihi Çevre Koruma, Tarihi Çevre Koruma Düşünce evrimi; Tarihi Çevre Koruma Nedenleri, Tarihi Çevre değerlerine yönelik tehditleri; Tarihi Çevre Koruma Teknikleri; Tarihi Çevre Koruma restorasyon-konservasyon akımları; Tarihi Çevre Koruma Alanında uluslararası örgütler; Tarihi Çevre Koruma Alanında Belgeler; Tarihi Çevre K

Beşiktaş- Pervititch Haritaları

J acques Pervititch  tarafından 1922-45 arasında yapilmis kadastral temelli sigorta hariatalarıdır, pervititch çizimleri beşiktaş, beyazıt, üsküdar, kadıköy, taksim, beyoğlu, eminönü için hazırlanmıştır. bu haritalar çizildiği dönemde sigorta şirketlerinin reasürans birimlerince, bir yapi çevresindeki toplam riskleri saptamak amaciyla kullanılırken günümüzde mimarlar, şehir plancıları ve tarihçilerin de kullandığı kaynaklar haline gelmiştir.

Weissenhofsiedlung Mimarları

Weissenhof İskan 1927’de Stuttgart’ta gerçekleşen Deutscher Werkbund sergisi için inşa edilen “Weißenhofsiedlung” Weissenhofsiedlung, Stuttgart, Almanya, Hava Fotoğrafçılığı 2004 |  Veit Mueller ve Martin Losberger tarafından çekilen fotoğraf Gropius'un özlemini duyduğu, yokluğundan yakındığı "üslupta ortak payda", Loos'tan,  De Stijl'den, Bauhaus'dan, Le Corbusier'nin hayret verici çalışmalarından geçerek, nihayet 1927 yılında, Stuttgart'ta WEISSENHOF'DA   Bütün gücüyle gerçekleşebilme fırsatı bulacaktır. O yılların en ünlü ilerici mimarlarını biraraya getirebilmiştir. 1907'de Münih'te  Esnaf ve işadamları arasındaki ilişkileri güçlendirmek amacıyla kurulmuş Deutscher Werbund derneği,   1927 yılında   Stuttgart'ın kuzeyindeki  mahallede  dünyaya Modern Hareketin mimarisini gösterme amacıyla   Le Corbusier, Mies Van der Rohe, Gropius ve daha fazlası gibi tarihin en ünlü mimarları tarafından tasarlanan birkaç binaya övgü